Priprema sirupa od luka
Uzmite glavicu luka dovoljno veliku da može stati u teglu. Ogulite luk, a potom da izrežite na kolutove. U teglu najprije naspite med ili šećer. Možete koristiti jedno ili drugo. Potom stavite red kolutova luka.
Pospite luk šećerom ili medom i ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sav luk i med (šećer). Na vrhu bi trebao biti šećer (med). Kada potrošite sav luk i med (šećer) dobro zatvorite staklenku i ostavite je da stoji. Za 6 - 8 sati od luka će se stvoriti sirup.
![Staviti luk u posudu](http://www.moje-zdravlje.ba/images/Staviti_luk_u_posudu.jpg)
![Luk izrezati na kriške](http://www.moje-zdravlje.ba/images/Luk_izrezati_na_kri%C5%A1ke.jpg)
![Slagati luk i šećer](http://www.moje-zdravlje.ba/images/stories/zdravlje/Slagati_luk_i_%C5%A1e%C4%87er.jpg)
![Dobro zatvoriti staklenku](http://www.moje-zdravlje.ba/images/stories/Dobro_zatvoriti_staklenku.jpg)
![Luk kao lijek](http://www.moje-zdravlje.ba/images/Luk_kao_lijek.jpg)
![Sirup od luka](http://www.moje-zdravlje.ba/images/Sirup_od_luka.jpg)
Doziranje:
Sirup od luka možete uzimati onoliko često koliko je potrebno da se zaustavi kašalj, bez bojazni da ćete se predozirati. Tako svakih sat vremena možete uzeti 1-2 kašike sirupa od luka. Nastojte da uvijek spremite svjež sirup, koji ćete potrošiti u roku od 24 sata. Nije preporučljivo da se sirup od luka daje bebama mladjim od godinu dana.
0 komentari:
Objavi komentar