utorak, 11. veljače 2014.

Mango je odlično voće za našu ishranu

mangoMango je u cijelom svijetu poznat kao “kralj voća” , a taj naziv nije dobio tek onako.

Mango je odlično voće kako za našu ishranu tako i za pravljenje različitih beauty proizvoda. Bogat je aminokiselinama, vitaminima C i E, flavonoidima, beta karotenom, niacinom, kalcijem, željezom, magnezijem i kalijem.

1. Protiv raka

Mango je bogat topljivim prehrambenim vlakanima, a znanstvenici su utvrdili snažnu povezanost između konzumiranja vlakana i manjeg rizika od karcinoma probavnog trakta. Šoljica narezanog manga(oko 165 grama) sadrži 76 posto potrebne dnevne vrijednosti vitamina C, snažanog antioksidansa koji štiti stanice od slobodnih radikala te smanjuje rizik od raka.

2. Zdravlje očiju

Jedna šoljica narezanog manga opskrbljuje 25 posto potrebne dnevne vrijednosti vitamina A, koji pospješuje vid. Redovno konzumiranje manga sprečava noćno slijepilo, suhoću očiju, svrbež i peckanje u očima.

3. Pomaže u probavi

Mango sadrži probavne enzime koji pomažu bolju probavu. Zbog velike količine vlakana koji se nalaze u mangu, on je koristan i za redovnu stolicu i sprečavanje zatvora.

4. Prednosti za kožu

Mango je učinkovit u rješavanju začepljenja pora. To znači da ljudi koji pate od akni, koje su uzrokovane začepljenem pora, imaju korist od manga. Dovoljno mango primijeniti na svojoj koži oko 10 minuta prije pranja. Redovno konzumiranje manga čini ten sajam i kožu mekom i svijetlom.

5. Pomaže kod dijabetesa

Lišće manga pomaže u normalizaciji razine inzulina u krvi. Kuhajte nekoliko listova manga u vodi i ostavite ga da stoji preko noći. Popijte ujutru malo dobijene tekućine. Glikemijski indeks manga je nizak, kreće se između 41-60. Dakle, mango nema značajan uticaj na povećanje razine šećera u krvi.

6. Za bolji seks

Vitamin E koji je obilno prisutan u mangu pomaže regulisanje spolnih hormona i povećava seksualni nagon.

7. Koristan za anemiju

Mango su koristan za trudnice i pojedince koji pate od anemije zbog sadržaja željeza. Također, vitamin C u mangu poboljšava apsorpciju željeza iz biljne hrane poput riže. Općenito žene nakon menopauze postaju slabe i one bi trebale uzeti mango i drugo voće bogato željezom.

8. Povećajte memoriju

Mango su korisan za djecu koja nemaju koncentraciju u učenju jer sadrži glutamin kiselinu, koja je dobra za jačanje memorije i održavanje stanica aktivnim.

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes