utorak, 25. veljače 2014.

Narodni lijekovi za prestanak pušenja

Prestanak pušenjaOdvikavanje od pušenja je jako teško i zahtijeva prije svega jaku volju.  Ukoliko ste čvrsto odlučili da se pozdravite s cigaretama, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se što prije oslobodite ove loše navike. Nije isto "skinuti" se s cigareta pasioniranom pušaču i onima  koji su tek zakoračili u carstvo ovog poroka. Ako ste nedavno počeli pušiti ili pušite više od  5-10 cigareta na dan, trebali bi ujutro na   prazan želudac, prije pranja zuba,  pojesti kašiku  meda. Nakon 10 minuta  možete popiti  pola šoljice  toplog mlijeka. Kada osjetite žudnju za cigaretom, pojedite tri - četiri  kašike zobenih pahuljica napravljenih s vodom ili  mlijekom, ali bez maslaca i šećera.  Za ovu skupinu pušača je također važno da jedu  krompir salatu, patlidžan  i paradajz.   Dakle, najmanje tri puta na dan čovjek koji  baca cigarete treba  konzumirati  salatu od navedenih vrsta povrća.  Možete pomiješati narezani kuhani krompir s prženim  patlidžanom i svježim  paradajzom  i sve  začiniti sa omiljenim začinom, bijelim lukom  i maslacem. Takodjer  možete  ove komponente (ili dvije od njih), kombinirati  s drugim vrstama povrća. Ovaj recept je došao iz Amerike.
 
Osim povrća i voće  može pomoći da prestanete pušiti.  Bolje je  koristiti čips od ananasa (sušene  kriške ananasa bez šećera). U nedostatku čipsa od ananasa može poslužiti i  svježi ananas.  Utvrđeno je da je bromelain u kombinaciji s drugim korisnim tvarima iz  ananasa pomaže u prevladavanju fizičke želje za duhanom. Kada osjetite potrebu za pušenjem, možete žvakati krišku suhog ananasa ili  pojesti  dva ili tri "kruga" svježeg ananasa.
 
Savjet za " iskusne "pušače
 
Najčešći recept za tradicionalne lijekove protiv pušenja  je  izvarak zobi. To je jedna od najučinkovitijih metoda  koje  smanjuju želju za pušenjem. Međutim, ne smije se zaboraviti da zob zna biti jako kisela kada duže stoji, pa  je najbolje  kuhati samo jednu ili dvije doze.
Dobra je i  tinktura od mladih zrna zobi.  Za pripremu ove tinktura treba uzeti dvije kašike  mladih zrna zobi, preliti ih s  čašom dobre votke, te ostaviti  na tamnom mjestu i sobnoj temperaturi  dvije sedmice.  Nakon što je tinktura odstojala potrebno je piti  po 15-20 kapi u čaši vode tri puta dnevno, pola sata prije obroka.
Nekim osobama je u odvikavanju od pušenja pomogla i tinktura od malina. 100 grama svježeg cvijeća maline treba preliti s  pola litre votke i ostaviti da odstoji  10 dana. Procijediti i piti po jednu kašiku tinkture  tri puta dnevno.  

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes