četvrtak, 30. siječnja 2014.

Bljedobolja - Sadikovic prirodni lijek

Tu bolest dobivaju djevojčice kada su u razvitku. Kod najmanjeg napora jako se umore, mišići im klonu, daha im nestaje, nastupi lupanje srca uz vrtoglavicu i glavobolju. Lice im postane žuto, nemaju teka za jelo, pojavljuju se i bolovi u želucu, noge im oko gležnjeva oteknu, dobiju bijeli cvijet i modrim podočnjacima zasjenjene oči. Uzroci su toj bolesti loša krv prouzrokovana slabom, nedostatnom ili loše biranom hranom ( kada se djeca hrane slatkišima, a ne zelenilom i mlijekom ), premalo kretanja po suncu i svježem zraku ili kada su preopterećena učenjem. Više puta dobiju tu bolest nasljeđem, a i onda kada cvijet prerano dobiju.

Kao siguran lijek važi kopriva. Dva mjeseca treba piti čaj od mladih kopriva, čitavog stabla s korijenom, ako se pola kg kopriva do upola ukuha s 4 litre vode, kave ili čaja. Dnevno se daje 3 puta na vrhu noža istucanog korijena od kravojca (Ange- lica silvestris). Dnevno se uzima i 1-2 tanjura juhe od mladih vrhova koprive s vrhnjem, mladim maslacem, s kojim žumanjkom i kruhom od prekrupe. Za juhu treba koprive malo osušiti i po 1 žlicu na 1 litru vode do pola ukuhati, dobro poklopljeno. I zeljanicu od kopriva treba češće uzimati i po 3 žlice dnevno čaja od pelina (6 g na četvrt litre kipuće vode 2 minute kuhati).

Ovim načinom dijete će se za 6 do 7 tjedana preporoditi svježinom i bojom u licu. Za potpuno ozdravljenje treba barem godinu dana daljnjeg liječenja, dakako, ne tako strogog.

Svakih 10-14 dana neka se promijeni čaj, i to 10 g matočine (Marrubium vulgare L), 8 g komoljike (Artemisia vulgaris L) i 20 g koprive na 3/4 litre vina do pola ukuhati i 4 žlice meda staviti. Dnevno se uzima 2 male ili 1 veća šalica tog čaja. Nakon toga od macine trave 8 g (Melissa officinalis L), mladog orahovog lišća 6 g (Juglans regia L) i 20 g korijena koprive na 3/4 litre vina i 4 žlice meda. Za promjenu opet treba uzeti svježeg korijenja vodopije (Cichorium Ontybus L) ili korijena maslačka (Taraxakuum officinale L), isitniti ga i sok iscijediti na šalicu mlijeka 3-4 žlice toga soka i 1 žlicu meda. Lišće mladog maslačka i krstovnika ili dragušca (Nasturtium officinale R. Br.) s limunom jede se kao salata s kruhom od prekrupe. Taj kruh se jede s mladim maslacem i medom.

Hrana neka je krepka i više suha. Slatkiše treba odbaciti. Iz početka treba dnevno 2 puta gornje tijelo prati s pola vinskog octa i pola vode, isprva mlakom, a kada se tijelo privikne na pranje, hladnom. Prije spavanja treba po hladnoj vodi hodati i koljena polijevati postupno od 10 sekundi do 1 minute, a nakon toga stavljati na trbuh i želudac vruć oblog iz odvara od trina. Jednom tjedno treba čitavo tijelo umotati u vruću plahtu umočenu u odvar od trina. Puno po suncu i svježem zraku se kretati i duboko disati. Dosta mlijeka piti, najbolje kozjeg.

BIjelo Pranje kod zena - Prirodno Liječenje

Sadiković - Bijeli cvijet je velika nevolja za žene. Sprečava oplođivanje i užasno slabi tijelo. Znaci su: bijela, žućkasta, zelenkasta, a i gnojna sluz iz spolnih organa. Dolazi zbog spolnih veneričnih bolesti, bludne samookaljanosti, raznih upala, crvi u želucu i crijevima, slabokrvnosti, grušanja krvi u maternici, kao posljedica srčanih i plućnih bolesti te nepravilnog položaja maternice.

Za lijek treba uzeti dnevno 2-3 čašice vina od ružmarina. Dnevno natašte, pred ručak i navečer prije spavanja treba uzeti po šalicu čaja napravljena od 15 grama cvijeta od divlje ružice (Rosa Canina), mladog orahovog lišća (Juglans regia L.), metvice što uz vodu raste (Mentha aquatica), preslice (Equisetum ar- vense L.), solomunova pečata uglastog (Polygonum aviculare L.), bijelog sljeza (Althaea officinalis), cvijeta bijele djeteline (Trifolium pratense alba), lišća od kravojca (Angelica silvestris L.). 

Te biljke se u 1 litru bijelog vina 12 sati potope, zatim prokuhaju i pola sata dobro poklopljene pare. Osim toga, treba još uzeti 3 komada zelenih šišarica od omorike (Picea excelsa L. K.), sitno ih izrezati i s pola litre vina dobro poklopljeno kuhati pola sata, a nakon toga čaju pridodati. Zatim se ispiru dnevno 2 puta spolni organi s 1 dag mlade hrastove kore iskuhane pola sata u 1 i pol litri vode. Nakon 15 dana ispiranje se nastavlja tekućinom koja se dobiva ako se 15 g rusomače (Capsella bursa pastoris L.), 15 g kunice ili stolisnika (AchilleaMillefolium) i 15 g divlje koprive s bijelim cvijetom (Lemium album L) kuha pola sata u 1 i pol litri vode. Poslije se opet ispire 15 dana hrastovom korom, a zatim 15 dana opet travama. Tijelo se dnevno pere octenom vodom, 3 puta tjedno hladno polijevanje i 3 puta se uzima hladna polu-kupelj postupno od 10 sekundi do 1 i pol minute.

Svježeg voća treba dosta jesti, osobito jabuka, jagoda, trešanja, grožđa, rajčice, kuhane pšenice, bijelog mesa koje nije masno te zeljanicu od vrhova mladih kopriva, mlade koprive i maslačka kao špinat, kiselog mlijeka bez vrhnja, kravljeg sira i kruha od prekrupe.

Bijeli cvijet kod žena liječi se ako se bradajuščak (Sedum sexangulare) posuši, fino istuče na pečena jaja, posoli i jede; ili ako se držač rodnjak i smokvine grančice (veje) skuhaju i ona voda pije i njom pere.

Kad žena strada i dobije mjesto crvena cvijeta bijelo pranje, kuha se loza od pepeljuge (Chenopodium) i pije ta voda, te jedu pepeljuge dok još nisu posve zrele.

Kuha se i loza od bijele vinjage (Vitis silvestris Gmel) i u toj se vodi kupa.

Kad žena strada i dobije mjesto crvena cvijeta bijelo pranje, neka kuha cvijet od božura (Paeonia officinalis R) u crnom vinu i neka ga pije.

Prirodni Lijek za Astmu (zaduhu)

Poteškoće u disanju znaci su različitih bolesti, kao: ždrijela, žlijezde štitnjače, dušnika, pluća, srca ili grudnog koša. Odražava se u napadima kao da će se bolesnik ugušiti, strahovanjem, te kratkom ili teškom disanju. Uzroci su sužavanje i grčevito stezanje trepeljika u dušniku, otečena sluznica i proširenje plućnih mjehurića.


Kada napad nastupi, treba ruke do ramena staviti u dobro toplu vodu i bolesniku dati da popije odmah jednu šalicu vruće crne kave. Nakon toga treba uzeti jako vruću kupku od 15–20 minuta za noge i umočiti ih do koljena. Čim se noge iz vruće vode izvade, treba ih staviti 1 minutu u hladnu vodu i pokretati ih kao da se gazi po vodi. Zatim treba bolesniku pružiti 1 šalicu jako toplog čaja od 6 g petoliste steže (Potentilla anserina L), kadulje i istucanih smrikovih boba, te 2 g pelina, s 3 žlice meda i pola litre vode. Sve to treba kuhati petnaest minuta, zatim preliti na 6 g kamilice, pomiješati, poklopiti i 5 minuta ostaviti poklopljeno, nakon
toga procijediti.

Preko prsiju, a kod žešćih bolova i preko želuca i trbuha, stave se bolesniku šestostruki vrući oblozi s odvarom od trina, ili s pola vinskog octa i pola vode. Suhim i toplim previti.
Obloge treba svakih četvrt sata obnavljati. Dnevno treba uzeti 3–4 žlice bademovoga ulja i po 2 šalice čaja, svako pola sata po gutljaj od 5 dag ječmene kaše, 1 i pol dag islandskog lišaja i 25 g korijena od sladiša. Ječmena kaša, lišaj i sladiš kuhaju se u 2 i pol litre vode, dobro poklopljeno, tri sata, nakon toga se procijedi kroz sitno cjedilo. Bolesniku se daje dnevno i 2–3 čašice vina od ružmarina, a 3 tjedna 2 puta dnevno na vrhu noža u prah istucanog korijena od odoljena (Valeriana officinalis L.). Osim toga, treba svako jutro kod umivanja pola minute polijevati vrat hladnom vodom, a 3 tjedna dnevno uzimati hladnu polukupku, i to postupno od 10 sekundi do jedne i pol minute s pranjem leđa. Svaku večer prije lijeganja u krevet treba
hodati 1 minutu po hladnoj vodi. Kasnije je dovoljno uzeti polukupku 1-2 puta tjedno, i to jednom gornje, a jednom donje tijelo polijevati vodom. Glavno je kretati se po svježem zraku i duboko disati, osobito po šumama crnogorice. dok se tijelo ne privikne, praviti te kupelji u sobi kod otvorenih prozora, 2–6 minuta, kasnije u prirodi, najbolje na svježem šumskom zraku. Pri tome se odjeća polako skida i ispruženom
 ukom se čitavo tijelo lagano trlja i duboko diše. Zatim treba tjelovježbu činiti, brzo hodati i kretati se, ali pri
tome gledati da se tijelo ne umori. Zračne kupke počinju s 5 minuta i svaki se dan produljuju za 5 minuta, dok se ne dostigne četvrt sata.

Sipnja ili zaduha te kašalj i muka u prsima liječi se također ostrugovinom. Skuha se ostrugovina ili malinjak crveni (Rubus caesius L.), bokvica (za muške muška bokvica, za ženske ženska bokvica) i cvijet ili list bazge. Sve se to zajedno skuha, pa se ta voda (čaj) malo ohladi i pije. Pije se i neoslađena, i to izjutra, u podne i navečer po 1–2 šalice. Tako neka radi svatko tko ima sipnju, kašalj ili ga steže u prsima
dok ne osjeti da mu je bolje. Za slabost u prsima uzme se ječam, kad počne pucati i ižopa trava, pa se zajedno s ječmom prokuha, procijedi i ta voda pije.
Tko ima zaduhu i teško diše ili ima kašalj hripavac, može se izliječiti čajem ljekovitog sporiša (kunica, stolisnik). I prašak od ljekovitog sporiša isto tako povoljno djeluje ako se dnevno dva puta na vrhu noža uzima u vodi ili u hrani. Sipljivost se liječi, također, ako se zimski ječam s borovim korijenjem kuha i pije.
Istući češnjaka, pa kroz krpicu procijedi, i onog soka sa šećerom nekoliko kapi popij po nekoliko jutara natašte, pa će nestati zaduhe, sipnje ili astme.

Bolesnik treba jesti četrdeset dana svaki dan po jednu naranču, i to čitavu, skupa s koromili šest tjedana dvije kile meda pomiješanog s jednim kilogramom prave i sitno tucane kave. Ovaj lijek je mnogima pomogao. Preporuča se i ovaj lijek: Istuče se četvrt litre bobica od smrike (borovice) i stavi s 1 litrom vinovice na toplo mjesto da odstoji četiri tjedna. Toga Mnogima je pomogao i natrveni hren pomiješan s pravim medom. Toga se uzima po tri male žlice tri puta dnevno. Dobar je i ovaj čaj: Uzme se 1 velika žlica samljevenog sjemena od komorača i kuha s 3 desetine litre mlijeka i 1 žlicom meda 15 minuta, zatim se prelije preko 6 g kamilice minuta poklopljeno. Kod suhe astme (zaduhe) uzima se svakog sata po 1 mala žlica od: 6 g samljevenog aniša (despika, Pimpinella Anisum L.), 6 g osušenog cvijeća od divizme i 12 dag zdravog meda.

Med se kuha 5 minuta s 1/4 litre vinskog octa i četvrt litre vode, pa se kipuće prelije preko aniša i divizme, dobro poklopi i ostavi 10 minuta poklopljeno. Tjedno se treba 1–2 puta napariti na n odvaru od trine ili kamilice. Nakon parenja treba se brzo s pola vode i pola octa oprati, u krevet leći pola do 1 sat i dobro pokriti, ili tjelovježbu činiti i brzo se kretati. Iza parenja ne smije se izlaziti na zrak barem pola sata.
Kod mučnog i teškog disanja treba uzeti dnevno 2–3 šalice, uvijek samo po gutljaj čaja napravljena od 15 g omanova korijena (Inula Helenium L.), 15 g željezanke ili verbene (Verbena officinalis L.) s pola litre vina i 10 dag meda. Takav se čaj kuha 30 minuta. Još je bolje ako se 12 sati potopi i 15 minuta kuha.
Drugi je lijek: Uzme se po 4 g cvijeta od divizme i divlje koprive, podbjela, sljeza i lišća od ljubičice i kuha se 15 minuta s tri žlice meda i pola litre mlijeka. Ovog lijeka uzima se svako pola sata po 1 žlica. Njime se izvanredno čiste dušnik i pluća.

Protiv zaduhe, kašlja i svake bolesti zbog koje se kašlje, uzmi rukovet rosopasi (Chelidonium majus L.), pola litre bijeloga vina i žlicu meda, pa kuhaj u loncu dok ne iskuha trećina, ocijedi i ulij u posudu, a onu rasopas istući, pa umijesi u malene kolačiće kao novčić velik i prži na tavi, pa onu vodu pij i jedi po tri kolačića. To je izvrstan lijek protiv svih ovih bolesti.

Narandže za zimsku njegu kože



narandžeKoži je zimi postrebna posebna njega. Hladnoća, vjetar i suh zrak štete koži koja može postati osjetljiva, suha, sklona crvenilu i iritacijama.

Zaštita, redovan piling i bogata hidratacija su nužni, a dodatnu njegu možete potražiti i u kuhinji. Narandža je odlična za zimsku njegu kože, pa vam predlažemo da postane vaš najbolji saveznik na putu do zdrave i lijepe kože.
Narandžina kiselina opušta odumrle stanice kože, a njega narandžom učinit će je glatkom i blistavom.
Narandžu prerežite napola. Jednu polovicu iscijedite u čašu, dodajte četvrtinu šoljice šećera, četvrtinu šoljice maslinovog ulja i izmiješajte kako biste dobili gustu smjesu. Drugom polovinom narandže pređite preko suhih dijelova kože, nježno trljajući nekoliko minuta. Nakon toga na lice nanesite smjesu od narandžinog soka, šećera i limuna. Ostavite da djeluje 15-ak minuta, potom isperite topolom vodom i osušite peškirom.

Ljekovita moć jabuke


Kraljica ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba, jabuka je ukusna i ljekovita namirnica.

U brojnim kulturama smatra se eliksirom života.

Prema skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi vječno ostali mladi.

I Kelti su jabuku smatrali posebnim voćem. Prema predaji, onaj tko bi pojeo jabuku iz čarobnog vrta ne bi nikada bio bolestan niti star.

Rimljanima je jabuka bila omiljeno voće.
U rimsko doba, za vrijeme cara Augusta, bilo je poznato oko 30-ak različitih vrsta jabuke.

U 16.stoljeću taj se broj povećao na 200 vrsta, dok je danas poznato oko 8000 uzgojenih vrsta jabuke.

Jabuka pripada porodici ruža, a stablo pitome jabuke potječe iz južnog Sibira te srednje Azije i istočne Europe, odakle se proširilo po cijelom svijetu.

Danas je stablo jabuke najviše kultivirano stablo na svijetu.


Ljekovita svojstva jabuke


Još u srednjem vijeku bili su poznati ne samo hranjivi sastojci jabuke već i njena ljekovita vrijednost.

Za liječenje su se osim plodova također koristili cvjetovi i listovi.

Mladi izdanci jabuke rabili su se protiv kostobolje, a pupoljci protiv glavobolje, grčeva i zatvora.

I kršćanska svetica Hildegarda iz Bingena govorila je o ljekovitim svojstvima jabuke, pri čemu nije mislila samo na ljekovitost ploda.

U čemu je tajna ove namirnice?

Jedna jabuka je poput škrinje s blagom.

Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin). Sadrži 20% dnevne preporučene količine vlakana.

Vlakna iz jabuke smanjuju štetan kolesterol i sprječavaju nastanak srčanih oboljenja.

Obiluje vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave.

Opskrbljuje organizam energijom, sprječava umor i razbistruje um.

Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san.

Kako jabuka nema veliku energetsku vrijednost, jer njen najveći dio čini voda u kojoj su otopljeni vitamini i mineralne tvari, kroz želudac prolazi samo za 20 minuta.

Međutim ako jabuku uzimate nakon obroka, dolazi do fermentacije te jabuka gubi većinu svojih hranjivih i ljekovitih tvari.


Mršavite pomoću jabuke


U mnogim dijetnim jelovnicima pronaći ćete jabuku kao bitnu namirnicu za mršavljenje.

To nije čudo, jer jedan plod jabuke srednje veličine sadrži samo 80 kcal, uz bogatstvo hranjivih sastojaka – vitamina, minerala i vlakana!

Jabuka sadrži pektin – vlaknastu tvar koja nabubri u doticaju s vodom, stoga kada pojedete jabuku javit će vam se osjećaj sitosti.

Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci pospješuje metabolizam, te sprječava taloženje masti u jetri.

Budući da u sebi sadrži mnogo kalija, potiče izbacivanje tekućine iz organizma.

Jedna jabuka sadrži do 90% vode, stoga odlično gasi žeđ i osvježava.


Sok od jabuke protiv umora i loše probave


Dokazano je da naše tijelo apsorbira više hranjivih sastojaka iz soka, nego iz krutih namirnica.

Kada pijemo svježe sokove, svi hranjivi sastojci odlaze direktno u krv i tada naše tijelo dobiva brojne dobrobiti.

Sok od jabuke bogat je željezom, magnezijem, silicijem i kalijem.

Pospješuje prijenos impulsa u živčanim stanicama, puni mozak kisikom te poboljšava rad srca.

Stručnjaci tvrde da dvije čaše soka od jabuke dnevno smanjuju mogućnost obolijevanja od senilnosti i Alzheimerove bolesti.

Ako imate probavnih tegoba, popijte sok od jabuke, jer vlakna iz jabuke pomažu regulirati probavu.

Sok od jabuke s dodatkom đumbira uklanja umor i bezvoljnost, a posebno je pogodan za zimske dane jer zagrijava organizam.

Ako se odlučite za konzumaciju soka, najbolje je piti svježi, nezaslađen sok od organskih jabuka.


Jabučni ocat za PH balans organizma



Acidoza (kiselost krvi) jedan je od velikih uzročnika brojnih bolesti.

Zbog loših prehrambenih navika (konzumacije bijelog šećera, rafinirane i brze hrane), povećava se kiselost organizma.

Stoga je bitno unositi namirnice koje će povećati lužnatost, kako biste tijelo doveli u ravnotežu i time spriječili nastanak bolesti.

Jabučni ocat je jedna od najboljih namirnica koja povećava lužnatost.

Od davnina je jabučni ocat poznat kao ljekovita namirnica.

Slavni Hipokrat je još 400 godine prije Krista mnoge bolesti liječio pomoću jabučnog octa.

Posca, mješavina vode i jabučnog octa, bilo je omiljeno osvježavajuće piće starih Rimljana.

Uz  octenu kiselinu koja je prirodan antiseptik i konzervans, u jabučnom octu krije se više od 90 različitih sastojaka – vitamina, minerala i enzima.

Znanstvenici su dokazali da jabučni ocat povoljno utječe na metabolizam, osnažuje imunitet, te je važna namirnica za održavanje vitalnosti.

Jabučni ocat sudjeluje u procesu detoksikacije organizma, pomaže pri razgradnji suvišnih masnoća i potiče metabolizam na brže sagorijevanje kalorija.

Svakodnevno, ujutro i navečer, natašte, popijte 2 čajne žlice jabučnog octa koji ste razrijedili u malo vode, i time održite vitalnost vašeg organizma.

Za dodatno pojačavanje ljekovitosti octa, dodajte malo meda.

Činite li si stvarno toliko zlo ako uživate u kruhu?

Činite li si stvarno toliko zlo ako uživate u kruhu?

Kruh je na lošem glasu pa ga mnogi izbjegavaju u širokom luku. Negdje između antiglutenskog trenda i dijeta bez ugljikohidrata, kruh je gotovo postao nova cigareta. Ali zar je stvarno toliko loš? Razbijamo neke uobičajene mitove vezane uz kruh.

Mit 1: Kruh ima prazne kalorije


To ovisi o tome kakav je kruh. Onaj od cjelovitih žitarica pun je vlakana i vitamina, a zdrav je i za srce. 

Mit 2: Gluten je loš


Gluten je štetan za ljude koji su alergični na pšenicu i koji imaju celijakiju. Za ostale nije štetan, ali ni ne donosi koristi, osim ako nije riječ o kruhu s cjelovitim žitaricama. Sve je u umjerenosti. U kruhu možete uživati nekoliko puta tjedno. Ali ako vam je on temelj prehrane, a ostatak nezdrav, onda biste mogli imati problema. 

Mit 3: Kruh deblja


Opet sve ovisi o tome koja je vrsta kruha u pitanju i u kojim količinama ga jedete. Studija je pokazala da su žene koje su jele cjelovite žitarice mršavjele više od onih koje su ih izbjegavale. Također, jedite ga ujutro, a izbjegavajte navečer. 

Mit 4: Kruh uzrokuje probleme s probavom


Kruh je kriv za sve, zar ne? Pa ne ako jedete onaj od cjelovitih žitarica. Vlakna, zapravo, poboljšavaju probavu. 

Mit 5: Kruh uzrokuje upalu zglobova


Ako kruh sadrži sjemenke i cjelovite žitarice, omega-3 kiseline pomoći će u borbi protiv upala

MULTIVITAMINI MOGU POVEĆATI RIZIK OD POBAČAJA ZA 30 POSTO?

Iako se i dalje savjetuje uzimati folnu kiselinu u trudnoći, stručnjaci upozoravaju na povezanost uzimanja multivitamina prije začeća i spontanog pobačaja, osobito vitamina A

Multivitamini mogu povećati rizik od pobačaja za 30 posto?
Ako se uzimaju do šest tjedana prije začeća, multivitamini koji bi trebali povećati plodnost žene, mogu zapravo povisiti rizik od spontanog pobačaja za 32 posto, pokazala je zajednička studija znanstvenika s danskog Sveučilišta Aarhus i američkog Sveučilišta Pittsburgh.
Ironično, milijuni žena diljem svijeta uzimaju nadomjeske prehrani kako bi povećale zalihe vitamina i minerala u tijelu te tako povećale šanse za začeće i pritom su uvjerene kako je to bezopasno. Dok se uzimanje folne kiseline preporučuje u trudnoći, postoji poveznica između uzimanja multivitamina prije začeća i većeg rizika od pobačaja, piše Daily Mail.
Osobito je opasan vitamin A, koji se osim u dodacima prehrani može naći u brojnim kremama i kozmetičkim preparatima. Autori studije objašnjavaju da su potrebna daljnja istraživanja na tu temu, a u međuvremenu da se žene prije uzimanja multivitamina posavjetuju sa svojim liječnikom.

ponedjeljak, 27. siječnja 2014.

Peršun- jedna od najzdravijih biljaka na svijetu

Studije pokazuju da miristicin, tvar u eteričnom ulju peršina inhibira stvaranje tumora (posebno u plućima) i aktivira enzim glutation-S-transferazu, koji pomaže da se molekule glutationa bore protiv oksidiranih molekula. Miristicin može neutralizirati i karcinogene tvari kao što su benzopiren iz dima duhana. Peršun je dobar i u prevenciji raka debelog crijeva i prostate
Peršun- jedna od najzdravijih biljaka na svijetu
Pogledajte šest razloga zašto i male količine peršuna ne samo da poboljšavaju okus hrani već i vrlo pozitivno utječu na vaše zdravlje: 
Protiv raka
Studije pokazuju da miristicin, tvar u eteričnom ulju peršina inhibira stvaranje tumora (posebno u plućima) i aktivira enzim glutation-S-transferazu, koji pomaže da se molekule glutationa bore protiv oksidiranih molekula. Miristicin može neutralizirati i karcinogene tvari kao što su benzopiren iz dima duhana. Peršun je dobar i u prevenciji raka debelog crijeva i prostate.
Antioksidansi
Peršun je bogat antioksidansima među kojima je i luteolin, flavonoid koji uništava slobodne radikale koji stvaraju oksidativni stres u stanicama. Luteolin potiče i metabolizam ugljikohidrata, a djeluje i kao protuupalno sredstvo. Uz sve to treba znati i da samo dvije žlice peršuna sadrže 16% potrebne dnevne doze vitamina C i preko 12% potrebne dnevne doze vitamina A - dva jaka antioksidansa.
Protuupalno djelovanje
Osim luteolina, i vitamin C iz peršuna služi kao jako protuupalno sredstvo. Konzumira li se redovno, bori se protiv upalnih bolesti kao što je osteoartritis (degeneracija zglobne hrskavice i pripadajuće kosti) i reumatoidni artritis (bolest koja izaziva upalu zglobova).
Zdrav imunološki sustav
Vitamin C i vitamin A pronađeni u peršunu jačaju imunitet na razne načine. Vitamin C je potreban za kolagen, strukturni protein iz vezivnog tkiva. Važni vitamin će pospješiti zacjeljivanje rana i poboljšati zdravlje kostiju i zuba. S druge strane, vitamin A, jača ulazne otvore tj. sluznice očiju, respiratorni, urinarni i crijevni trakt. Osim toga, limfociti ili bijele krvne stanice koje se bore protiv infekcija ovise o vitaminu A.
Zdravo srce i krvotok
Folati (vitamin B9) iz peršuna pretvara opasne homocisteine u krvi u molekule koje ne štete krvotoku. Zato će redovno posipanje peršuna u jelo pomoći u prevenciji cirkulacijskih bolesti poput srčanog i moždanog udara te ateroskleroze.
Jake kosti
Dvije  kašike peršuna sadrže čak 153% dnevne doze vitamina K, koji je nužan za sintezu osteokalcina, proteina koji jača koštani sastav. Vitamin K sprečava i nakupljanje kalcija u tkivu koje može dovesti do ateroskleroze i drugih cirkulacijskih bolesti.
Jaki živci
Vitamin K iz peršuna nužan je za sintezu sfingolipida, masnoće koja je potrebna za održavanje mijelinske ovojnice oko nerva, što znači da je peršun koristan za cjelokupni živčani sistem.

Ljekovita svojstva Kadulje

Kadulja liječi promuklost, čisti krv i jača živce, grije želudac, otklanja plinove, pomaže kod svake vrste prehlade, katara i influence. Preporučuje se kod svih upala, od grla, preko unutarnjih organa, do mokraćnog mjehura i vaginalnih upala. Vrlo je stimulativna i podiže tonus mišića
Ljekovita svojstva kadulje
Kadulja (salvia officinalis) je višegodišnja polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm. Listovi su srebrno-bijeli, srcoliki i dlakavi. Cvjetovi imaju oblik klasa, zeleno-ljubičaste boje. Svi dijelovi biljke imaju intenzivan aromatičan miris. Kadulja samoniklo raste na suhim terenima i u priobalnim područjima. Cijela biljka ima intenzivan miris i oštar, ljut okus.
Kadulja između ostalih sadrži: eterično ulje, gorke tvari, estrogene tvari, kalijeve soli, kamfor, acetat linalila i bornil.
Kadulja djeluje:
- protiv zaraze
- sprječava napuhnutost
- sedativ
- hipoglikemijant (smanjuje razinu šećera u krvi)
- antitermik (smanjuje temperaturu)
- ekspektorans (za iskašljavanje)
- protiv grčeva
- bakteriostatik (zaustavlja razvoj bakterija)
- afrodizijak
Kadulja liječi promuklost, čisti krv i jača živce, grije želudac, otklanja plinove, pomaže kod svake vrste prehlade, katara i influence. Preporučuje se kod svih upala, od grla, preko unutarnjih organa, do mokraćnog mjehura i vaginalnih upala. Vrlo je stimulativna i podiže tonus mišića. Također, liječi i reumatizam. Pubertet i menopauza su periodi kada je ova biljka izbor broj jedan, jer je nježan, ali efikasan hormonalni regulator. Izvrstan je lijek za čišćenje jetra, za bolesti bubrega i protiv noćnog znojenja.

Trinaest razloga da kažete “da” bananama

Nikad nećete gledati na banane istim očima nakon što saznate koliko su zdrave i nakon što vidite razloge zbog kojih bi trebalo da ih ubacite u svoju ishranu. Banane se bore protiv depresije, čine vas pametnijima, liječe mamurluk, olakšavju jutarnju mučninu, sprječavaju rak bubrega, dijabetes, oseteoporozu i sljepilo.
banana
1) Banane pomažu da prevaziđete depresiju, jer sadrže visok nivo triptofana, koji se pretvara u serotonin – hormon sreće.
2) Pojedite dvije banane prije napornog vježbanja kako biste imali više energije i kako biste održali nivo šećera u krvi.
3) Sprječavaju grčeve mišića u toku vježbanja i grčeve u nogama.
4) Poboljšavaju raspoloženje i ublažavaju simptome PMS-a.
5) Nadoknađuju kalcijum izgubljen tokom uriniranja i čine kosti čvršćim.
6) Banane smanjuju otoke, štite od dijabetesa tipa 2, pomažu u gubljenu kilogarama, ojačavaju nervni sistem i podstiču proizvodnju bijelih krvih zrnaca, a sve to jer sadrže visok nivo vitamina B6.
7) Bogate su kalijumom i sadrže malo soli, pa mogu da snize krvni pritisak, a štite i od srčanog udara.
8) Potpomažu varenje. Pošto su bogate pektinom, banane potpomažu varenje i oslobađaju tijelo toksina i teških metala. Pored toga, banane podstiču razvoj dobrih bakterija u crijevima i liječe zatvor i proliv.
9) Svježa banana je prirodoni lijek. Ako jedete banane, spriječićete rak bubrega i ojačati kosti, jer su babane bogate kalcijumom.
10) Banana vas čini pametnijim i pomaže u učenju čineći vas koncentrisanijim. Pojedite bananu prije ispita ili prije nečega za šta vam treba koncentracija.
11) Kako biste zaustavili svrab i iritaciju, natrljajajte unutrašnji dio kore banane na mjesto ujeda insekta.
12) Banana smanjuje temperaturu tijela i pomaže kada imate temperaturu, a hladi vas i u vrelim danima.
13) Uklonite bradavicu tako što ćete komad kore zalijepiti na nju tako da unutrašnji dio kore bude okrenut ka bradavici.

subota, 25. siječnja 2014.

Kako napraviti prirodno sredstvo za dezinfekciju svih prostorija

IZVOR: uspesnazena.com
Odlično naturalno sredstvo za dezinfekciju svih prostorija.  Čisti, uništava bakterije i odlično miriše!- Uzmite običnu staklenu teglu od 800 ml, možete i veću.
- Napunite teglu do vrha koricama od mandarina, narandza ili limuna ( ili sve zajedno)
- Teglu napunite do vrha 9% – nim alkoholnim sirćetom.
- Dobro zatvorite i ostavite teglu 2 – 3 nedelje na tamnom mestu.
- Nakon toga, rastvor procediti kroz gazu ili cediljku.
Sipajte rastvor u raspršivač i vaša tešnost za brisanje, čišćenje i dezinfekciju prostorija je gotova!
Ovo orudje u vašim rukama lako će pobediti:
- bilo koju prljavštinu na horizontalnim površinama
- miris „slučajnih šala“ vasih kučnih ljubimaca na tepisima ili u čoskovima
- tragove rđe i buđjavih fleka na kuhinjskim površinama
- tragove od kamenca na pločicama ili staklima tuš kabine u vašem kupatilu
- uporne mrlje na podu
- prljavštine sa časa i drugih staklenih predmeta
- ovo je odlično rešenje za dezinfekciju pločica , lavaboa i wc šolja ( kao i osvezivac vazduha u toaletu i kupatilu)
Malo sam eksperimentisala: odmah sam stavila 2 iseckana limuna u stari raspršivač i zalila sa sirčetom. Probala sam – odlično je! Bez problema sam očistila kamenac sa vrata tuš kabine i pločice u kupatilu. Malo se osećalo na sirće, ali se brzo izvetrilo. Mislim da je tako jednostavnije. Može odmah da se koristi.

sredstvo za dezibfekciju

Upozoravaju: Energetska pića su za tijelo štetna poput droga

Popiju li se brzo, stvaraju sličan osjećaj koji se javlja nakon uzimanja droge te mogu prouzročiti i napadaj, a za to je odgovorna velika količina šećera i kofeina u njima

Upozoravaju: Energetska pića su za tijelo štetna poput droga















Energetska pića poput Red Bulla su opasna za zdravlje djece i trebalo bi zabraniti njihovo pijenje u školi, tvrdi zdravstveni savjetnik britanske vlade John Vincent. Limenke od 500 ml energetskog pića sadrže oko 13 žličica šećera te oko 160 mg kofeina, što je otprilike jednaka količina kao u četiri limenke Coca-Cole, piše Daily Mail.
U Velikoj Britaniji proizvođači i prodavači dobrovoljno ne prodaju energetska pića mlađima od 16 godina, dok u Hrvatskoj ne postoji sličan dogovor ili zakon koji bi spriječio njihovu prodaju maloljetnicima.
- Energetska su pića djelotvorno drugi oblik droge te imaju iznimno štetan učinak na sposobnost koncentracije te posljedica na zdravlje - ističe John Vincent.
Velik broj djece primijetio je osjećaj mučnine, ubrzanog lupanja srca i vrtoglavice nakon pijenja takvih pića, a glasnogovornik britanske Agencije za standarde hrane i lijekova dodaje kako pijenje energetskih pića može izazvati kratkoročne posljedice poput povećane razdražljivosti, nervoze i tjeskobe te se svakako ne preporučuju djeci.
Prema studiji tvrtke Nielsen iz 2011. g., popularnost energetskih pića u Hrvatskoj u stalnom je porastu te se godišnje proda oko 1,2 milijuna litara.
Nedavno je Kelly Osbourne priznala kako je zbog svoje ovisnosti o energetskim pićima nekoliko puta padala u nesvijest, a liječnici su joj rekli da zbog toga ima visok tlak, aritmiju te vrtoglavice, zbog čega su već sumnjali da boluje od epilepsije.

Zeleni čaj može blokirati efekt lijekova za snižavanje tlaka

Ovaj čaj djeluje na prijenosnike stanica koji pomažu tijelu u apsorpciji beta blokatora, lijekova za regulaciju tlaka, pa oni prestaju biti jednako djelotvorni


Zeleni čaj može blokirati efekt lijekova za snižavanje tlaka
Zeleni čaj smanjuje efekt beta blokatora
Iako je zeleni čaj neupitno zdrav te ima detoksikacijski efekt na organizam te djeluje i kao prevencija nastanka malignih bolesti, nije ga dobro piti u većim količinama uzimate li lijekove za povišen tlak, tvrde japanski znanstvenici sa Sveučilišta Fukushima.
Oni su otkrili da ljudi koji uzimaju lijek naladol, beta blokator i jednu od čestih verzija lijeka za regulaciju krvnog tlaka, angine pektoris i aritmije, mogu imati smanjeni učinak lijeka piju li redovito zeleni čaj, piše BBC.
Kod onih koji su pili zeleni čaj, u krvi su pronađene manje koncentracije lijeka te je krvni tlak bio viši, a znanstvenici vjeruju da je uzrok tome utjecaj zelenog čaja na posebne prijenosnike stanica koje pomažu tijelu u apsorpciji beta blokatora. To su potvrdili i rezultati testova prema kojima je zeleni čaj blokirao transportere lijeka u sluznici crijeva. 
Prijašnje su studije potvrdile da određeni voćni sokovi i voće, uključujući grejp, mogu mijenjati djelovanje lijekova u organizmu, no to je bilo nepoznato za zeleni čaj.

petak, 24. siječnja 2014.

Prirodni lijekovi protiv stresa i nervoze

Velika potrošnja lijekova za smirenje nameće potrebu za informacijama o prirodnim sredstvima koja olakšavaju trenutke stresa i nesanice. Ukoliko odaberete vježbe za relaksaciju ili rad na sebi, naćete pogriješiti. Zdrava opcija su i prirodni lijekovi, odnosno ljekovito bilje koje pomaže kad napadne nervoza i stres.
stres
Postoji na svijetu veliki broj biljaka koje povoljno djeluju na zdravlje, a mi vam donosimo par informacija o onima koje su nam dostupne.
Lavanda
Lavanda se od davnina koristi za prestanak nesanice i kod bolesti živaca. Lavandu možete staviti u kupku prije spavanja ili pripremiti smirujući čaj. Osim što opušta mišiće, smiruje nervozu i uznemirenost, čaj od lavande djeluje blagotvorno i u slučaju poremećenog sna. Priprema se jednostavno, a djeluje brzo. Prelijte vodom dvije kašičice cvjetova lavande i ostavite da djeluje deset minuta. Nakon što ste procijedili, zasladite medom i pijte dvije šolje dnevno.
Kamilica
Ljekovita biljka koja generalno opušta cijelo tijelo. Omekšava i smiruje tkiva i mišiće. Jake doze čaja od kamilice pomažu i kod nesanice. Kamilica je čest sastojak u mješavinama kada je u pitanju biljni lijek za smirenje.
Majčina dušica
Ljekovite sastojke skriva i u listu i u cvijetu, a njena eterična ulja opuštaju mišiće. S obzirom na to da njeni sastojci lako izvjetre potrebno je da čaj pripremate u poklopljenoj posudi kako ne bi izgubio ljekovita svojstva. Priprema čaja je jednostavna: kašiku majčine dušice prelijte s dva decilitra vrele vode, poklopite i ostavite da stoji tako pola sata. Kad se čaj ohladi, procijedite ga i popijte. Ukoliko vam smeta gorčina, zasladite ga medom.
Anis
Anis može biti odlično sredstvo za smirenje. Anis umiruje i jača živce te pomaže protiv nervoze, razdražljivosti, histerije i nesanice. Samo s njim treba biti oprezan jer u većim dozama djeluje toksično i jako uspavljujuće.
Matičnjak
Od matičnjaka se može napraviti odlična kupka koja djeluje smirujuće, te se preporučuje osobama koje pate od nesanice, depresije i anksioznosti. Za ljekovita svojstva ove biljke najzaslužnija su esencijalna ulja koja opuštaju mišiće, jačaju srčani mišić i djeluju kao antibiotik. U liar vode skuhajte deset kašičica suhih listova matičnjaka, ostavite da odstoji desetak minuta, zatim procijedite.

Dojenje održava tlak majki niskim

Dojenje održava tlak majki niskim
   Istraživači tvrde kako njihovo otkriće nije dokazalo da je dojenje glavni razlog za zdraviji tlak nego se samo može pridodati velikom broju istraživanja koja su ustanovila mnoge dobrobiti dojenja ne samo za bebe nego i za majke




Majke koje doje svoje bebe šest mjeseci zaštićenije su od razvijanja hipertenzije kasnije u životu.

Istraživači tvrde kako njihovo otkriće nije dokazalo da je dojenje glavni razlog za zdraviji tlak nego se samo može pridodati velikom broju istraživanja koja su ustanovila mnoge dobrobiti dojenja ne samo za bebe nego i za majke.

Općenito govoreći, liječnici preporučuju svježim majkama dojenje prvih šest mjeseci bebina života, a sljedećih pola godine kombinaciju dojenja i krute hrane.

Smatraju kako dojenjem mogu zaštititi djecu od određenih tegoba: ono je važna javnozdravstvena strategija kojom se sprečavaju dječija i majčina oboljenja i mortalitet beba.
Naime, majčino mlijeko sadrži optimalne hranjive sastojke potrebne u prvim mjesecima života te smanjuje rizik od akutnih i hroničnih dječijih bolesti. Tako, majčino mlijeko ojačava bebin imunitet, smanjuje opasnost od astme, gastroenteritisa i ekcema, osigurava pravilan razvoj čeljusti, smanjuje rizik od iznenadne dojenačke smrti, šećerne bolesti, bolesti srca, visokog tlaka itd.

Osim što majkama pomaže lakše skinuti trudničke kilograme, dojenje ih može zaštititi od hipertenzije kasnije u životu, dijabetesa te povišenog holesterola.

Istraživači Univerziteta Sjeverne Karoline su proučavali 56.000 majki. Žene koje su dojile barem šest mjeseci bile su manje sklone razvijanju hipertenzije 14 godina poslije u odnosu na majke koje su svoje bebe hranile na bočicu.

Nakon što su u obzir uzeli faktore poput prehrane, tjelovježbe ili navike pušenja, istraživači su zaključili kako su ispitanice koje nisu dojile ili su pak dojile samo tri mjeseca 25 posto sklonije razvijanju hipertenzije nego žene koje su dojile godinu dana.

S jedne strane, moguće je da je neki drugi faktor osim dojenja doprinjeo zaštiti od povišenog tlaka. Jednako tako, moguće je i da je ova povezanost između majke i djeteta uticala na žene. Naime, studije su pokazale kako hormon oskitocin, koji se otpušta za vrijeme dojenja, dugotrajno utiče na krvni tlak žena.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes