ponedjeljak, 27. siječnja 2014.

Ljekovita svojstva Kadulje

Kadulja liječi promuklost, čisti krv i jača živce, grije želudac, otklanja plinove, pomaže kod svake vrste prehlade, katara i influence. Preporučuje se kod svih upala, od grla, preko unutarnjih organa, do mokraćnog mjehura i vaginalnih upala. Vrlo je stimulativna i podiže tonus mišića
Ljekovita svojstva kadulje
Kadulja (salvia officinalis) je višegodišnja polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm. Listovi su srebrno-bijeli, srcoliki i dlakavi. Cvjetovi imaju oblik klasa, zeleno-ljubičaste boje. Svi dijelovi biljke imaju intenzivan aromatičan miris. Kadulja samoniklo raste na suhim terenima i u priobalnim područjima. Cijela biljka ima intenzivan miris i oštar, ljut okus.
Kadulja između ostalih sadrži: eterično ulje, gorke tvari, estrogene tvari, kalijeve soli, kamfor, acetat linalila i bornil.
Kadulja djeluje:
- protiv zaraze
- sprječava napuhnutost
- sedativ
- hipoglikemijant (smanjuje razinu šećera u krvi)
- antitermik (smanjuje temperaturu)
- ekspektorans (za iskašljavanje)
- protiv grčeva
- bakteriostatik (zaustavlja razvoj bakterija)
- afrodizijak
Kadulja liječi promuklost, čisti krv i jača živce, grije želudac, otklanja plinove, pomaže kod svake vrste prehlade, katara i influence. Preporučuje se kod svih upala, od grla, preko unutarnjih organa, do mokraćnog mjehura i vaginalnih upala. Vrlo je stimulativna i podiže tonus mišića. Također, liječi i reumatizam. Pubertet i menopauza su periodi kada je ova biljka izbor broj jedan, jer je nježan, ali efikasan hormonalni regulator. Izvrstan je lijek za čišćenje jetra, za bolesti bubrega i protiv noćnog znojenja.

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes