petak, 27. prosinca 2013.

Kruške za zdravo i brzo mršavljenje

Kruške potječu iz zapadne Azije, a za njih se zna već preko 3000 godina. Prirodan su izvor energije, jer sadrže značajne količine jednostavnih šećera: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – koja je najslađi prirodni šećer.

kruške mršavljenje
Ako je izraženo slatkog okusa, jedna kruška srednje veličine ima manje od 100 kalorija, što je čini idealnom dijetnom namirnicom.
Izuzetno su dobar izvor B vitamina, bakra, kalija, kao i prehrambenih vlakana.
U odnosu na ostalo voće, zanemarljivo je mala mogućnost da se konzumiranjem krušaka dobije alergija na hranu, te je zbog toga ova voćka jedna od prvih koje se preporučuju za ishranu novorođenčadi, kao glavni sastojak raznih kašica.
Rezultati mnogobrojnih istraživanja pokazali su da pektin iz kruške veoma učinkovito smanjuje nivo šećera u krvi. Također, ovo ukusno voće pomaže i u regulisanju apetita, tako što daje dugotrajan osjećaj sitosti.

Dokazano je da ljubitelji krušaka koji često konzumiraju ovo voće, veoma rijetko između obroka posežu za grickalicama i drugim nezdravim namirnicama, koje sa sobom donose dodatne kilograme.

U Brazilu je provedeno istraživanje na dvije grupe žena sa prekomjernom tjelesnom težinom, a trajalo je 4 mjeseca. Jedna grupa žena kao međuobrok jela je kruške, a druga grupa zobene kolače. Naučnici su utvrdili da su žene koje su kao međuobrok uzimale kruške mršavile znatno brže.
Ovo voće pokazalo se kao odlično sredstvo i u borbi protiv visokog krvnog pritiska, zbog ljekovitog djelovanja antioksidansa glutationa koji također smanjuje i rizik od moždanog udara.
IZVOR:narodnilijek.com

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes