ponedjeljak, 30. prosinca 2013.

Zašto je dobro jesti kestenje?


kesten

Kesteni nisu samo ukusna poslastica. Treba znati da ovi plodovi obiluju sastojcima koji donose mnoge zdravstvene koristi.

Evo par razloga zašto da počnete uživati u kestenima
Oboljeli od celijakije – radujte se!
Kesteni ne sadrže gluten, inače često prisutan protein u žitaricama, koji kod nekih uznemiruje tanko crijevo i izaziva niz simptoma.
Riznica antioksidansa
Kesteni su bogati vitaminom C. U biti, to je jedini orašasti plod koji ga sadrži. Jaki zubi, kosti i krvne žile su samo neke od prednosti koje donosi vitamin C. Imaju i visok sadržaj mangana, minerala u tragovima, pa će pomoći u bržem ozdravljenju i zaštiti od štetnih posljedica slobodnih radikala. Smanjuju i rizik od nekih vrsta raka i bolesti srca.
Donose stabilne razine energije
Kesteni su bogati ugljikohidratima. No, prije nego ih zbog toga odlučite izbjegavati, imajte na umu da su ovi ugljikohidrati složene strukture, pa se probavljaju sporije od najjednostavnijih. To znači da razina energije ostaje konstantna, a ne kao kad se unose jednostavni ugljikohidrati koji naglo povećavaju razinu šećera u krvi.

Snižavaju kolesterol

Porcija kestena sadrži otprilike 21 posto preporučenog dnevnog unosa prehrambenih vlakana, što je nužno kako bi se smanjio kolesterol u krvi. Bogati su i mononezasićenim masnim kiselinama, kao što je oleinska kiselina. Studije pokazuju da pomažu u ravnoteži dobrog kolesterola (HDL) dok smanjuju loš (LDL).
Sadrže i folnu kiselinu
Porcija kestena daje 35 posto preporučene dnevne količine folne kiseline. Folna kiselina je vitamin iz B skupine koji je topiv u vodi i prirodno se javlja u nekim namirnicama, poput kestena. Igra važnu ulogu u sprečavanju neuroloških oštećenja na fetusu, što ga čini idealnim izborom za trudnice.
narodnilijek.com

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Facebook Themes